Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS)

Als je jaren hebt blootgestaan aan narcistische mishandeling dan heb je waarschijnlijk bepaalde symptomen die overeenkomen met die van vele anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. En daardoor heeft het zelfs een naam gekregen: Narcistisch Slachtoffer Syndroom, in het Engels Narcissistic Victim Syndrome (NVS).

Miranda Siebel

door | 15 jan 2023 | Blog

Ja, dat bestaat! Als je jaren hebt blootgestaan aan narcistische mishandeling dan heb je waarschijnlijk bepaalde symptomen die overeenkomen met die van vele anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. En daardoor heeft het zelfs een naam gekregen: Narcistisch Slachtoffer Syndroom, in het Engels Narcissistic Victim Syndrome.

Grote kans dat je de symptomen herkent en al langere tijd hebt, maar dat je hierbij hebt bedacht dat het bewijzen waren van het niet-deugen van jezelf. Daar klopt helemaal niets van!

Langdurig blootstaan aan narcistisch misbruik heeft langdurig effect op je gezondheid! Het is daarom erg belangrijk dit serieus te nemen. En waarschijnlijk ben jij niet gewend om veel aandacht te geven aan jezelf. In een relatie met een narcist gaat de aandacht vaak naar de narcist en alles wat hij (of zij) doet.

Zoals ik ook schreef in mijn blog over narcistische mishandeling [klikbaar] is dit lastig te herkennen. De mishandeling vindt erg subtiel plaats en laat je twijfelen aan jezelf, in plaats van dat je ziet dat je mishandeld wordt. Vaak wordt gaslighting toegepast en wordt je gemanipuleerd.

Maar wat zijn nu de symptomen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom? Ik noem er een aantal:

➡️ Je hebt continu het gevoel op eieren te lopen.
Omdat je al hebt ervaren dat bepaald gedrag van jou vervelende gevolgen kan hebben (zoals een uitbarsting van de ander of een minachtende opmerking naar jou), ga je proberen dit te voorkomen. Je wordt voorzichtig in wat je zegt en doet. Je wilt de ander niet uitlokken. Maar helaas verandert het gedrag van de ander niet hierdoor. Je blijft zijn boksbal. En omdat jij conflicten gaat vermijden en je grenzen steeds minder duidelijk aangeeft, heeft de ander alle ruimte om gewoon te blijven doen wat hij al deed. Ook lang na de relatie kun je deze gewoonten (alert zijn, conflicten vermijden en je eigen grenzen niet aangeven) nog lang behouden. Ontspannen is dan erg lastig.

➡️ Wantrouwen
Je vertrouwt niemand meer vanzelf. Ook jezelf vertrouw je niet. De narcistische persoon heeft je wijs gemaakt dat alles aan jou ligt en dat jouw gevoel over hem en wat hij doet niet klopt. Je begrijpt niet meer wat klopt en niet klopt en vertrouwt niet meer op je intuïtie. Als je met anderen in contact bent ben je altijd alert op signalen. Bedoelt iemand wel wat hij zegt en wat is zijn of haar echte intentie?

➡️ Verlies van je eigenwaarde en zelfvertrouwen
Door alle vernedering, kleinerende opmerkingen en minachting ben je gaan geloven dat veel aan jou niet deugt. De zinnetjes die de narcistische persoon tegen je zegt, worden zinnetjes in je eigen hoofd. Het is zelfkritiek geworden: ‘Je zeurt ook altijd zo!’, ‘Wat doe je weer moeilijk!’, ‘Maak toch niet overal een probleem van!’, ‘Logisch dat jij dat niet kan!’, …

Ook na de relatie blijft dergelijke zelfkritiek gewoon doorgaan en je leven beïnvloeden als je hier niets aan doet. Het is zeer zelfdestructief en kan grote negatieve gevolgen hebben als je zo negatief over jezelf blijft oordelen. Je kunt denken dat je gek wordt en dat je daarom zo raar doet terwijl je eigenlijk eindelijk mag gaan zien dat de ander erg raar deed, waardoor jij nu al deze klachten ervaart.

➡️ Isolatie en eenzaamheid
Sowieso kan een narcistisch persoon jou isoleren. Maar zelf doe je dat ook. Schaamte en jouw negatieve zelfbeeld maken dat je er van uit gaat dat anderen liever niet bij jou willen zijn en niet op je zitten te wachten. Dit kan zelfs maken dat je geen hulp zoekt.

Doordat je erg alleen bent, is de kans aanwezig dat je weer gevoelig wordt voor pogingen van de narcist om je terug te winnen. Dan ben je bij hem en hoef je je niet meer alleen te voelen. Narcistische mensen kunnen zeer overtuigend spijt betuigen of zeer liefdevol met je om gaan. Tot je weer terug bent en dit allemaal direct weer verdwijnt…

➡️ Vervreemd zijn van jezelf en je gevoel, een druk hoofd en niet meer kunnen ontspannen
Om nog om te kunnen gaan met alles wat je overkomt, kun je jezelf onbewust beveiligen. Anders houd je het niet vol. Dat kun je doen door afstand te nemen van al die heftige gevoelens, alsof het allemaal niet met jou en je lijf gebeurt. Je kijkt er als het ware van een afstandje naar. Sommigen dissociëren compleet van zichzelf, iets wat vaak ontstaat na heftig trauma.

Vaak heb je daarnaast geen idee meer van wat je wilt, fijn vindt of wie je bent. Je bent eigenlijk een vreemde voor jezelf geworden. Helaas zorgt distantie van je gevoelens niet alleen voor het niet meer voelen van de vervelende emoties die je overspoelen maar voel je ook de fijne gevoelens amper meer. Wat veel voorkomt is dat mensen die bij mij terecht komen spreken over ‘een druk hoofd’ en niet kunnen ontspannen. Ontspannen lukt alleen als je echt verbonden bent met je lijf en dus ook met je emoties. Kun je dat niet meer dan wordt het de hoogste tijd om in actie te komen. Tenminste als je alsnog een leuk en fijn leven wilt. Iets wat je wel hebt verdiend na alles wat je hebt meegemaakt. Wil je hier meer over weten, stuur me dan gerust een berichtje. Dat gaat het makkelijkst via WhatsApp (rechtsonder op deze site vind je de WhatsApp-knop). Klik er op en je kunt me meteen een berichtje sturen!

➡️ Je twijfelt continu aan jezelf en vind keuzes maken lastig
Omdat er zo lang op je is ingepraat en jij bent gaan geloven dat jij op eigen kracht niets goed kunt doen, twijfel je continu aan jezelf. Daardoor vind je het lastig om sommige keuzes te maken.

➡️ Schuldgevoel
De narcistische persoon heeft je zeer goed duidelijk gemaakt dat alles aan jou lag. Jij bent het probleem en de schuld. En helaas ben je dat gaan geloven, waardoor je je nu schuldig voelt over van alles, zelfs als je daar zelf helemaal niets aan kon doen. Het kan maken dat je heel vaak excuses maakt en snel het idee hebt dat anderen wel last van je zullen hebben. Die onderdanige, nederige houding kan anderen een vervelend gevoel geven. Ze vinden het onprettig dat je je steeds verontschuldigd en jezelf zo klein maakt. Bijvoorbeeld op de werkvloer kan het tegen je gaan werken als je steeds dingen zegt als “Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik…” of “Ik hoop niet dat het verkeerd is overgekomen wat ik gisteren zei”.

Omdat jij bent gaan geloven dat veel aan jou niet oké is, ga je ervan uit dat het best heel bijzonder is als anderen je in hun omgeving dulden. Voor buitenstaanders is dat natuurlijk totaal anders. Die zien gewoon een persoon die eigenlijk heel veel kan en intussen heel vaak sorry zegt en zich onderdanig opstelt. De irritatie van anderen zal echter vaak niet maken dat jij je minder verontschuldigt, maar eerder bevestigen dat anderen het lastig vinden om jou in de buurt te hebben… Een onhandig patroon. Goed om dit te gaan doorzien!

Hoe vaak hoor jij jezelf excuses maken? Als dat veel is, dan is het wellicht handig bovenstaande nog eens goed door te lezen en je te beseffen dat je wellicht eerder last hebt van onterechte schuldgevoelens dan dat je niet deugt.

➡️ Lichamelijke klachten en overprikkeldheid
Vermoeidheid en allerlei lichamelijke reacties op stress, zoals hoofdpijn en misselijkheid komen vaak voor. Problemen met eten (niet kunnen eten of juist heel veel eten) en slaapproblemen ook. Je kunt overgevoelig raken voor allerlei prikkels zoals geluid en licht. Dat kan enorm irriteren.

➡️ De controle kwijt zijn en heftige emoties zorgen ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren
De klanten die op mij af komen, ervaren dit vaak heel sterk. Tot dan toe hebben ze nog alle ballen hoog kunnen houden, maar nu zijn ze de controle kwijt. Hun lichaam geeft allerlei klachten waardoor ze niet meer kunnen doen wat ze eigenlijk willen. En nu ontstaan er ook nog vaak vanuit het ‘niets’ heftige emoties die hen compleet overspoelen. Dat voelt zo intens dat ze ervan in paniek raken. Het roept veel angst op. En belemmert hen te doen wat ze normaliter doen zoals naar hun werk gaan. De concentratie is slecht, ze kunnen op elk moment getriggerd worden en paniek ervaren en daarnaast is de vermoeidheid vaak ook heel groot. Dé reden om op zoek te gaan naar hulp.

Herken jij jezelf in de bovenstaande symptomen en wil jij graag jouw leven omdraaien naar een leven waarin je lekker functioneert, je prima kunt ontspannen en weer lol hebt? Een leven met gezonde relaties? Dan is mijn VIP programma wellicht iets voor jou!

In een half jaar of een jaar ben ik er voor jou, op elk moment van de dag. 24/7. Je hoeft je nooit meer alleen te voelen en wanneer de emoties je overspoelen help ik je om de spanning te verlagen. Samen werken we aan jouw herstel.

En omdat ik zelf heb meegemaakt wat jij hebt doorstaan, begrijp ik je goed. Lijkt het je wat? Vul dan even dit formulier in en maak daarna direct een afspraak voor een match call. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen! ❤️

Gaat deze blog over jou of raakt het je?

Je hoeft dit niet alleen te doen!

Logo Facebook Community Leven na geweld

Je bent welkom in mijn groep ‘Leven na geweld’ waar veel vrouwen zitten die dergelijke ervaringen hebben.

Het is helemaal gratis en zo fijn, omdat we elkaars taal spreken en écht begrijpen hoe het voelt en is.

Open WhatsApp
1
Hoi!
Wat fijn dat je hier rondkijkt.

Als je een vraag hebt of als je de behoefte voelt om iets te delen, typ hier dan gerust een berichtje aan mij.