Langdurige stress heeft veel impact op je lichaam!

Afgelopen week werd er in mijn community ‘Leven na geweld’ gedeeld over hormonale disbalans als gevolg van langdurige stress. En dit werd herkend. Hormonale disbalans is zeker geen uitzondering onder vrouwen die in een langdurige ongezonde relatie zijn gebleven.

Miranda Siebel

door | 9 aug 2023 | Blog

Afgelopen week werd er in mijn community ‘Leven na geweld’ gedeeld over hormonale disbalans als gevolg van langdurige stress. En dit werd herkend. Hormonale disbalans is zeker geen uitzondering onder vrouwen die in een langdurige ongezonde relatie zijn gebleven.

Als je in een ongezonde, toxische relatie zit dan is de kans groot dat je zelf steeds minder belangrijk wordt. Je bent enkel nog maar bezig met het voorkomen van escalaties. Je loopt op eieren en scant de stemming van je partner regelmatig zodat je hopelijk kunt voorkomen dat er iets mis gaat. Je gaat dingen doen of laten, waarvan je weet dat dit reactie kan oproepen. En als je kinderen hebt, dan probeer je ook hen dusdanig te behandelen dat er zo min mogelijk kan mis gaan. Vaak zonder positief resultaat helaas, maar het houdt je wel bezig. Herkenbaar?

Met jezelf bezig zijn, voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt, is geen prioriteit op dat moment. En vaak is dat ook na je relatie niet direct een prioriteit. Want je hebt het druk met van alles en voelt je nog vaak onveilig. Je zit in de overlevingsmodus en in die modus gaat het ook zeer weinig echt over jezelf. De buitenwereld is vele malen belangrijker geworden dan jij.

Niet gek dus eigenlijk dat je in die jaren de signalen van je lichaam die je vertellen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt, niet opmerkt. En dat je er niets mee doet. Je negeert van alles, wat uiteindelijk helaas kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten die veel erger zijn, dan wanneer je direct had gemerkt dat er iets speelde. Uiteindelijk kan je lichaam al die stress en niet-geziene signalen niet meer verbergen en komt het naar buiten. Niet zelden gebeurt dit op het moment dat je juist rust begint te ervaren. Eindelijk gaat het beter en dan laat je lichaam je in de steek. Zo voelt het…

Maar je lichaam heeft keihard gewerkt en wordt nu eindelijk gevoeld door jou. Dát is wat er aan de hand is. En dat is dus eigenlijk goed nieuws. Al is het natuurlijk mega vervelend wanneer je er veel last van hebt.

Ikzelf heb afgelopen jaar ervaren hoe heftig hormonale disbalans kan doorwerken op lichaam en psyche. Het heeft me een flinke wake-up call gegeven. Daarover meer in een andere blog. Wat nu van belang is, is dat je beseft hoe belangrijk het is om je lichaam weer bij je leven te gaan betrekken, zodra je hiervoor weer enigszins de ruimte voelt. Je loopt namelijk het risico dat je dit vergeet, omdat je het een gewoonte hebt gemaakt om in de overlevingsmodus te zitten. En die maakt je uiteindelijk ziek, als je je eigen behoeften continu negeert en je grenzen niet goed voelt. Want dat laatste hoort er vaak ook bij.

Je hebt heel veel meegemaakt! En de stress heeft heel veel invloed op je lichaam.
Veel slachtoffers (of liever: overlevers) van ongezonde, toxische relaties onderschatten de impact hiervan enorm. Ze vinden dat ze niet moeten zeuren of dat ze zelf, terwijl ze intussen werken en de kinderen opvoeden, dit even moeten oplossen. Waardoor het ‘harde werken’ en overleven vaak nog jaren langer door gaat en het lichaam nog steeds te weinig aandacht krijgt.

Betrek je lichaam bij je herstel! En ga jezelf en je herstel het allerbelangrijkste maken. Je verdient het en het geeft je zo’n fijn tweede deel van je leven!

Heb jij ook lichamelijke problemen die wel eens een oorzaak zouden kunnen hebben in de langdurige stress? Ik onderzoek dit graag met je! Je kunt hier vrijblijvend een afspraak inboeken. Vergeet niet vooraf even dit formulier in te vullen, zodat ik me goed kan voorbereiden!

En wil je verhaal even met me delen? Mail me gerust terug! Dat vind ik helemaal prima!

Warme groet,

Miranda

 

PS: dergelijke zaken delen we ook met elkaar in de Survivor§uite die ik twee maal per maand organiseer via Zoom. De eerst volgende bijeenkomst is op donderdag 17 augustus. Schuif jij daar ook aan? Je kunt je hier opgeven.

En als vrouw ben je ook welkom in de Community ‘Leven na geweld’.

Open WhatsApp
1
Hoi!
Wat fijn dat je hier rondkijkt.

Als je een vraag hebt of als je de behoefte voelt om iets te delen, typ hier dan gerust een berichtje aan mij.