Narcistische mishandeling

Als je een relatie hebt met iemand, heb je zelf niet in de gaten dat je te maken hebt met iemand met narcistisch gedrag. Dat is niet iets waar je bewust voor kiest, zeker niet als je weet dat dit je compleet als persoon kan vernietigen.
Klinkt zwaar? Is het ook!

Miranda Siebel

door | 15 apr 2023 | Blog

In mijn Community ‘Leven na geweld’ verbazen we ons regelmatig over de gelijkenis tussen onze ervaringen. Soms hebben we bijna identiek iets meegemaakt. En deden onze partners exact hetzelfde. Ikzelf kan intussen, vanwege al mijn ervaring hiermee, vaak al voorspellen hoe een ex-partner zal gaan reageren of wat het volgende zal zijn dat hij zal doen. Tot verbijstering van mijn klanten, gebeurt het dan vervolgens vaak exact zo. Narcistisch gedrag is voor buitenstaanders lastig op te merken, maar voor mensen die dit jarenlang zelf ervaren hebben mega duidelijk.

Veel mensen die dit hebben meegemaakt hebben er flink wat last van dat familie, vrienden maar ook therapeuten het heftige effect van narcistische mishandeling niet begrijpen. En als zelfs hulpverleners die de veiligheid van jou en je kinderen moeten bewaken, niet doorzien wat er speelt kan dat nog eens extra destructieve gevolgen hebben. Helaas komt dit nog steeds heel veel voor. De narcist, die al zoveel kapot heeft gemaakt, leidt hulpverleners en rechters met mooi gedrag om de tuin en kan hen zelfs díe dingen laten besluiten en doen die in zijn eigen voordeel zijn. Terwijl deze mensen echt denken het beste te doen voor iedereen in deze situatie. Maar intussen wordt de onveiligheid groter en wordt er niets opgelost. Alleen verergerd. Ik sprak hierover al eerder met Franka Guiking in mijn video en podcast.

Als je een relatie hebt met iemand, heb je zelf niet in de gaten dat je te maken hebt met iemand met narcistisch gedrag. Dat is niet iets waar je bewust voor kiest, zeker niet als je weet dat dit je compleet als persoon kan vernietigen. Klinkt zwaar? Is het ook!

Je gaat op een gegeven moment wel voelen dat er dingen gebeuren die niet normaal zijn. Door dat er bepaalde bijzondere zinnetjes worden gebruikt of doordat er stemmetjes worden opgezet. En wellicht zijn er regelmatig cynische opmerkingen, wordt je ergens veel te overdreven op veroordeeld en voel je dat er veel agressie speelt onder de oppervlakte. Tegelijk is hij (of zij) ook heel lief tegen je, zie je zijn mooie kanten en raak je enigszins verward over wat je nu allemaal voelt en mee maakt. Waarop een narcistisch persoon perfect weet in te spelen. Jouw zelftwijfel kan hij met gemak bevestigen, zodat jij denkt dat je overdrijft en dat het aan jou ligt. Ook al voel je diep van binnen dat het allemaal niet klopt. Voor je het weet ben jij verantwoordelijk voor jullie beider, of eigenlijk zijn, geluk. En krijg jij er de schuld van als er iets mis gaat. Je gaat je rot voelen over jezelf, niet over hem. Tenminste, zo lang je niet doorziet wat er gebeurt. En intussen kost het je jouw energie en levensvreugde en zeer waarschijnlijk ook je relaties met mensen die voor jou belangrijk zijn. Want iemand met narcistisch gedrag is erg goed in jou isoleren van anderen. Door hele subtiele opmerkingen wordt de relatie tussen jou en je familie of vrienden steeds minder goed. Tot je bijna geheel alleen achter blijft en daardoor ook steeds afhankelijker bent geworden van deze partner, die dus duidelijk niet gezond voor je is maar zelf vindt dat je blij mag zijn dat hij er voor je is.

En als je gaat doorzien waar je in zit en je je wilt losmaken, krijg je plots veel duidelijker te zien waartoe hij in staat is. En hoe bizar sommig gedrag is. Vaak wordt alles omgedraaid: jou wordt bijvoorbeeld gedrag verweten terwijl hij dat gedrag juist zelf vertoont. Iets waar velen lange tijd versteld van staan en wat vaak terug komt in de verhalen van slachtoffers. Daarnaast zijn er vaak meerdere gezichten te zien: het gladde, uitgestreken en waarschijnlijk ook vriendelijke gezicht richting de buitenwereld en het beestachtige, boze en dreigende gezicht naar jou wanneer niemand mee kijkt of luistert. Waardoor hij voor de buitenwereld vaak nog ‘die lieve man is’ en voor jou iemand waar je letterlijk doodsbang voor bent. Dat anderen niet zien wat jij ziet en ervaart kan zeer eenzaam en machteloos maken. En natuurlijk ook een zeer onveilig gevoel geven. Want wie schiet je te hulp als niemand de dreiging serieus neemt? Het is naar mijn mening één van de belangrijke factoren die maakt dat femicide (moord op vrouwen binnen de (ex)relatie) vaak onvoldoende wordt voorzien door betrokken hulpverleners en instanties.

Heb jij te maken gehad met narcistische mishandeling? Vaak heeft dat nog een lange nasleep. Hiervan herstellen gaat niet zomaar. En je mag je beseffen dat zoiets veel impact op je heeft. Dat mag je echt serieus nemen. Het lag niet aan jou! Je voelde het goed dat er iets niet klopte. En je kon niet doorzien hoe subtiel er op je werd ingewerkt. Waardoor je er waarschijnlijk veel langer in bleef steken dan gezond voor je was.

Wil je hierover verder praten of weten wat je kunt doen om hiervan te herstellen? Neem dat gerust contact met me op. Dat gaat het makkelijkst via WhatsApp (rechtsonder op deze site vind je de WhatsApp-knop).

En wil je nog meer weten over wat de symptomen zijn, wanneer je aan narcistische mishandeling hebt bloot gestaan? Lees dan ook mijn blog over het Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Gaat deze blog over jou of raakt het je?

Je hoeft dit niet alleen te doen!

Logo Facebook Community Leven na geweld

Je bent welkom in mijn groep ‘Leven na geweld’ waar veel vrouwen zitten die dergelijke ervaringen hebben.

Het is helemaal gratis en zo fijn, omdat we elkaars taal spreken en écht begrijpen hoe het voelt en is.

Open WhatsApp
1
Hoi!
Wat fijn dat je hier rondkijkt.

Als je een vraag hebt of als je de behoefte voelt om iets te delen, typ hier dan gerust een berichtje aan mij.