Helaas sta je vaak erg alleen na je ongezonde relatie

Wat raakte het me diep: de hulpverleners waarmee ik de training deed gaven duidelijk aan dat ze handelingsverlegen zijn als het gaat om het herkennen en handelen ten aanzien van intieme terreur.

Miranda Siebel

door 18 oktober 2022Blog0 Reacties

Wat raakte het me diep: de hulpverleners waarmee ik de training deed, gaven duidelijk aan dat ze handelingsverlegen zijn als het gaat om het herkennen en handelen ten aanzien van intieme terreur.

En het raakte me om meerdere redenen:

Enerzijds omdat het erkenning gaf aan wat ik zelf heb ervaren in mijn contact met hulpverleners. En ook in mijn Community ‘Leven na geweld’ merk ik dat veel mensen ditzelfde ervaren.

Anderzijds omdat ik voelde wát dit doet met de slachtoffers van intieme terreur. Want dan zit je al in een afhankelijkheidssituatie waarvan je voelt dat je eruit moet en dan wordt het door hulpverleners en andere betrokkenen ook nog eens niet herkend. Waardoor jouw eenzaamheid enkel nog maar wordt vergroot en nog veel heftiger: de onveiligheid groter wordt.

Want iedereen die in een dergelijke situatie heeft gezeten, weet dat de onveiligheid enorm vergroot op het moment dat duidelijk wordt dat de buitenwereld er weet van heeft gekregen. De controledwang neemt acuut toe en de dreiging gaat enorm omhoog.

En voor wie het niet zelf heeft ervaren: ik was een schim van mezelf toen ik de moed had mijn verhaal tegen een maatschappelijk werkster te doen. Het was haar meteen duidelijk dat ik weg moest uit deze relatie als ik de kinderen veiligheid wilde bieden. En dat zei ze ook tegen mij. De grond zakte weg onder mijn voeten, want ik besefte meteen dat dit een conflict met mijn partner zou betekenen. En conflicten was ik al die jaren uit de weg gegaan. Ik was er mega bang voor. Voelde dat dit zeer heftig kon worden.

Hij deed standaard of er niets aan de hand was in ons gezin en het was me heel duidelijk dat het niet de bedoeling was dat wie dan ook ervan zou weten. Dat ik erover had gesproken was een misdaad. Ik voelde me zwaar in overtreding. En bang, omdat ik het nu niet meer kon terug draaien (want dat wilde ik op dat moment eigenlijk het liefst).

Ik was dus een schim van mezelf en letterlijk doodsbang. Voelde me heel klein. En vanuit dat kleine gevoel moest ik iets heel engs doen: mijn partner confronteren én doorzetten, zodat ik zou weg kunnen met de kinderen. Er werd iets zeer groots van me verwacht, maar er was na 16 jaar relatie erg weinig van mij over. En al zeker geen zelfvertrouwen.

En stel je dan voor dat je hulpverleners treft (en rechters of andere betrokkenen) die niet zien wat er aan de hand is. Die je niet helpen om de veiligheid juist wel te gaan creëren. Maar die je dwingen om bijvoorbeeld mediationsessies te gaan doen. Omdat het een vechtscheiding is en jullie het zelf maar moeten oplossen. Waarin dus de situatie ontstaat dat jij zelf maar moet gaan zorgen dat de omgang van de kinderen goed (en veilig) wordt geregeld. Terwijl er sprake is van een zeer ongelijke macht situatie. Hoe groot is de kans dat je dat voor elkaar krijgt? Dat de veiligheid van de kinderen echt voorop staat?

Wat ook ter sprake kwam tijdens de training was het naar de keel gegrepen worden. Iets dat velen hebben meegemaakt. Er werd duidelijk gemaakt dat dit gezien moet worden als rode vlag: direct handelen is noodzakelijk. De hulpverlening moet hier direct op aan slaan. Iets wat voor mij heel logisch klonk, maar voor veel hulpverleners een eye-opener bleek. Er wordt dus regelmatig niet daadkrachtig gehandeld wanneer een vrouw vertelt dat ze bij de keel is gegrepen door haar partner. En wat is de kans dat dit een volgende keer wederom kan worden naverteld?

Voor mensen die dergelijke situaties meemaken, is duidelijk hoe heftig dit keel grijpen is. Want het maakt zo duidelijk wie de macht heeft. En wie er te luisteren heeft. Wie iets waard is en wie niets waard is… Je voelt en ziet aan alles dat deze persoon bereid is erg ver te gaan.

Super dus dat deze training er is. En dat het wordt uitgerold over hulpverleningsland.

En zeer noodzakelijk.

En wat het me ook duidelijk maakte is dat mijn hulpverlening zeer noodzakelijk is: ik begrijp dit wél! En dus moet ik aan de slag. Met de slachtoffers die dergelijke situaties hebben meegemaakt. Maar ook juist richting de maatschappij. Want er is nog veel te doen!

Gaat deze blog over jou of raakt het je?

Je hoeft dit niet alleen te doen!

Facebook Community Leven na geweld

Je bent welkom in mijn groep ‘Leven na geweld’ waar veel vrouwen zitten die dergelijke ervaringen hebben.

Het is helemaal gratis en zo fijn, omdat we elkaars taal spreken en écht begrijpen hoe het voelt en is.

Stuur me gerust een berichtje!

Je mag me ook altijd een persoonlijk berichtje sturen als je dat fijn vindt!

Natuurlijk mag dit ook als je iets anders wilt bespreken wat te maken heeft met ongezonde relaties, huiselijk geweld of scheiden.

Deze vergissing zie ik zoveel mensen maken

“Deze vergissing zie ik zoveel mensen maken waardoor het herstel veel langer duurt” is de titel van mijn nieuwste podcast.

Klik even op de knop en je kunt de podcast direct beluisteren.

Mijn laatste blogberichten

Vind je het fijn om meer van me te lezen?

Lees dan gerust verder!

Je wordt bespeeld!

Ja, je leest het goed. Jouw levensverhaal krijgt een happy end wanneer jij daarvoor kiest. Oók na een heftige scheiding waar je helemaal door van slag bent en geen idee meer hebt wie je bent of wat je wilt.

Lees meer

Als je plots hebt wat je nooit dacht te krijgen…

Vandaag is mijn trouwdag. En het doet me echt wat merk ik. Wellicht ook juist omdat ik zoveel diepe gesprekken heb gevoerd de afgelopen weken met vrouwen die zoveel hebben meegemaakt. Alle verhalen raken me. En dat gaat verder dan het geweld. Het gaat over de strijd om gezien te worden voor wie je eigenlijk bent. Je bedoelt het zo goed, en hij begrijpt het niet. Het gaat over het “waarom” en de antwoorden die nooit zullen komen. En over het vertrouwen dat kapot is. De angst dat een volgende partner wellicht weer eenzelfde masker zal hebben: die mooie man die uiteindelijk een monster blijkt te kunnen worden.

Lees meer

Herken je dit?

Herken je jezelf in deze blog of heb je er iets aan gehad?

Laat het me dan vooral hieronder in de reacties even weten!

Het is fijn om zulke reacties te lezen.

Chat openen
1
Hallo!

Wil je graag even sparren over jouw situatie en of ik je kan helpen?

Stuur me dan gerust een berichtje!