Helaas sta je vaak erg alleen na je ongezonde relatie

Wat raakte het me diep: de hulpverleners waarmee ik de training deed gaven duidelijk aan dat ze handelingsverlegen zijn als het gaat om het herkennen en handelen ten aanzien van intieme terreur.

Miranda Siebel

door 18 oktober 2022Blog0 Reacties

Wat raakte het me diep: de hulpverleners waarmee ik de training deed, gaven duidelijk aan dat ze handelingsverlegen zijn als het gaat om het herkennen en handelen ten aanzien van intieme terreur.

En het raakte me om meerdere redenen:

Enerzijds omdat het erkenning gaf aan wat ik zelf heb ervaren in mijn contact met hulpverleners. En ook in mijn Community ‘Leven na geweld’ merk ik dat veel mensen ditzelfde ervaren.

Anderzijds omdat ik voelde wát dit doet met de slachtoffers van intieme terreur. Want dan zit je al in een afhankelijkheidssituatie waarvan je voelt dat je eruit moet en dan wordt het door hulpverleners en andere betrokkenen ook nog eens niet herkend. Waardoor jouw eenzaamheid enkel nog maar wordt vergroot en nog veel heftiger: de onveiligheid groter wordt.

Want iedereen die in een dergelijke situatie heeft gezeten, weet dat de onveiligheid enorm vergroot op het moment dat duidelijk wordt dat de buitenwereld er weet van heeft gekregen. De controledwang neemt acuut toe en de dreiging gaat enorm omhoog.

En voor wie het niet zelf heeft ervaren: ik was een schim van mezelf toen ik de moed had mijn verhaal tegen een maatschappelijk werkster te doen. Het was haar meteen duidelijk dat ik weg moest uit deze relatie als ik de kinderen veiligheid wilde bieden. En dat zei ze ook tegen mij. De grond zakte weg onder mijn voeten, want ik besefte meteen dat dit een conflict met mijn partner zou betekenen. En conflicten was ik al die jaren uit de weg gegaan. Ik was er mega bang voor. Voelde dat dit zeer heftig kon worden.

Hij deed standaard of er niets aan de hand was in ons gezin en het was me heel duidelijk dat het niet de bedoeling was dat wie dan ook ervan zou weten. Dat ik erover had gesproken was een misdaad. Ik voelde me zwaar in overtreding. En bang, omdat ik het nu niet meer kon terug draaien (want dat wilde ik op dat moment eigenlijk het liefst).

Ik was dus een schim van mezelf en letterlijk doodsbang. Voelde me heel klein. En vanuit dat kleine gevoel moest ik iets heel engs doen: mijn partner confronteren én doorzetten, zodat ik zou weg kunnen met de kinderen. Er werd iets zeer groots van me verwacht, maar er was na 16 jaar relatie erg weinig van mij over. En al zeker geen zelfvertrouwen.

En stel je dan voor dat je hulpverleners treft (en rechters of andere betrokkenen) die niet zien wat er aan de hand is. Die je niet helpen om de veiligheid juist wel te gaan creëren. Maar die je dwingen om bijvoorbeeld mediationsessies te gaan doen. Omdat het een vechtscheiding is en jullie het zelf maar moeten oplossen. Waarin dus de situatie ontstaat dat jij zelf maar moet gaan zorgen dat de omgang van de kinderen goed (en veilig) wordt geregeld. Terwijl er sprake is van een zeer ongelijke macht situatie. Hoe groot is de kans dat je dat voor elkaar krijgt? Dat de veiligheid van de kinderen echt voorop staat?

Wat ook ter sprake kwam tijdens de training was het naar de keel gegrepen worden. Iets dat velen hebben meegemaakt. Er werd duidelijk gemaakt dat dit gezien moet worden als rode vlag: direct handelen is noodzakelijk. De hulpverlening moet hier direct op aan slaan. Iets wat voor mij heel logisch klonk, maar voor veel hulpverleners een eye-opener bleek. Er wordt dus regelmatig niet daadkrachtig gehandeld wanneer een vrouw vertelt dat ze bij de keel is gegrepen door haar partner. En wat is de kans dat dit een volgende keer wederom kan worden naverteld?

Voor mensen die dergelijke situaties meemaken, is duidelijk hoe heftig dit keel grijpen is. Want het maakt zo duidelijk wie de macht heeft. En wie er te luisteren heeft. Wie iets waard is en wie niets waard is… Je voelt en ziet aan alles dat deze persoon bereid is erg ver te gaan.

Super dus dat deze training er is. En dat het wordt uitgerold over hulpverleningsland.

En zeer noodzakelijk.

En wat het me ook duidelijk maakte is dat mijn hulpverlening zeer noodzakelijk is: ik begrijp dit wél! En dus moet ik aan de slag. Met de slachtoffers die dergelijke situaties hebben meegemaakt. Maar ook juist richting de maatschappij. Want er is nog veel te doen!

Gaat deze blog over jou of raakt het je?

Je hoeft dit niet alleen te doen!

Logo Facebook Community Leven na geweld

Je bent welkom in mijn groep ‘Leven na geweld’ waar veel vrouwen zitten die dergelijke ervaringen hebben.

Het is helemaal gratis en zo fijn, omdat we elkaars taal spreken en écht begrijpen hoe het voelt en is.

Stuur me gerust een berichtje!

Je mag me ook altijd een persoonlijk berichtje sturen als je dat fijn vindt!

Natuurlijk mag dit ook als je iets anders wilt bespreken wat te maken heeft met ongezonde relaties, huiselijk geweld of scheiden.

Deze vergissing zie ik zoveel mensen maken

“Deze vergissing zie ik zoveel mensen maken waardoor het herstel veel langer duurt” is de titel van mijn nieuwste podcast.

Klik even op de knop en je kunt de podcast direct beluisteren.

Mijn laatste blogberichten

Vind je het fijn om meer van me te lezen?

Lees dan gerust verder!

Hoe herstel ik na huiselijk geweld?

Je hebt partnergeweld meegemaakt. Of je kinderen zijn mishandeld voor je partner. Of jijzelf als kind. Dat is allemaal huiselijk geweld. En dat is heftig. Het huiselijk geweld kan lichamelijk zijn geweest en wellicht seksueel maar het kan ook enkel emotioneel geweld zijn geweest (vernedering, manipulatie, verbale agressie, bedreigingen, enzovoort).

Je omgeving beseft vaak niet hoeveel impact het heeft.

Lees meer

Narcistische mishandeling

Als je een relatie hebt met iemand, heb je zelf niet in de gaten dat je te maken hebt met iemand met narcistisch gedrag. Dat is niet iets waar je bewust voor kiest, zeker niet als je weet dat dit je compleet als persoon kan vernietigen.
Klinkt zwaar? Is het ook!

Lees meer

Ik was (en ben) geen zielig vrouwtje!

Buitenstaanders lijken nog wel eens te denken dat slachtoffers van huiselijk geweld zielige, afhankelijke en zwakke mensen zijn. Die je zo omblaast en waaraan je van verre al ziet: dat is een fragiel type.

Dat klopt niet! Huiselijk geweld komt overal voor. Het speelt ook bij hoogopgeleide vrouwen, zoals ik. En ook bij leidinggevenden, zoals ik destijds was.

Lees meer

Herken je dit?

Herken je jezelf in deze blog of heb je er iets aan gehad?

Laat het me dan vooral hieronder in de reacties even weten!

Het is fijn om zulke reacties te lezen.

Open WhatsApp
1
Hoi!
Wat fijn dat je hier rondkijkt.

Als je een vraag hebt of als je de behoefte voelt om iets te delen, typ hier dan gerust een berichtje aan mij.